Een nieuwe prothese?

IMG_1564Bij het ouder worden veranderd de vorm van de kaak. De kaken slinken en het kunstgebit gaat schuiven en veroorzaakt pijn. Mondhoeken kunnen ontstoken raken omdat de beet te laag is door het slinken van de kaak . Soms veroorzaakt een slecht passend gebit zelfs klachten zoals hoofdpijn, oorpijn of pijn in het kaakgewricht! Als de prothese niet meer goed past is er een grote kans dat de prothese gaat breken. Een gemiddelde prothese gaat 5 tot 8 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een nieuwe prothese na 5 jaar! Heeft u toch eerder slijtage of andere ongemakken en is een nieuwe prothese de beste oplossing dan kan ik een machtiging(toestemming) bij uw zorgverzekeraar aanvragen.
Het is dan ook verstandig 1 keer in het jaar uw prothese te laten controleren. Als blijkt dat opvullen geen zin meer heeft omdat de tanden en kiezen kapot/ versleten zijn of omdat de prothese erg vies en versleten is dan kan ik samen met u een behandelplan maken voor een nieuwe prothese.

U kunt bij mij kiezen uit 2 mogelijkheden. Ik maak de prothese (kunstgebit) in 1 dag of we maken een zestal afspraken in Hengelo Gld.

1e Afspraak. Intake gesprek/anamnese/ 1e afdruk
Ik voer uw persoonlijke gegevens in aan de hand van uw ziekenfonds pasje. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Als we samen besluiten aan de hand van de situatie dat er een nieuw kunstgebit gemaakt moet worden dan maak ik ook gelijk de eerste afdruk.

2e Afspraak. Definitieve afdrukken
Op de gipsmodellen van de eerste afdruk heb ik individuele afdruklepels precies op de maat van uw kaken gemaakt. Hiermee wordt de randlengte en de pasvorm van de nieuwe prothese vastgelegd.

3e Afspraak. Beetbepaling
Om precies te weten hoe de kiezen op elkaar moeten komen te staan ga ik meten hoe de relatie is van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak. Verder ga ik samen met u een mooie passende kleur en vorm tanden/kiezen uitzoeken. Indien u beschikt over foto’s van vroeger is het verstandig deze mee te nemen zodat we samen een zo natuurlijk mogelijk uitziende prothese kunnen maken .

4e Afspraak. Proefprothese
De tanden en kiezen staan in was, ik controleer of de kiezen elkaar goed raken en of de beethoogte goed is. Samen gaan we uitgebreid voor de spiegel staan om te kijken of de kleur/stand en vorm van de tanden goed zijn. Dit is het moment om het evt nog aan te passen omdat het in was is opgesteld!

5e afspraak. Het plaatsen van de prothese
De prothese is klaar. Ik controleer nogmaals of de kiezen elkaar goed raken en of er geen drukplekjes zijn. Een nieuwe prothese is natuurlijk wel even wennen, dit kan enkele weken duren. Zodra er pijnklachten ontstaan kunt u me uiteraard gelijk bellen.

6e afspraak. Nacontrole na twee weken
U heeft 2 weken de tijd gehad om te wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Op deze afspraak controleer ik de pasvorm nogmaals en waar nodig kan ik nog enkele correcties uitvoeren.

Neem contact op voor de mogelijkheden van een nieuwe prothese